Клима lzyi всичко за климатиците http://clima.lzyi.com Mon, 24 May 2021 19:52:33 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg Климатика за дома http://clima.lzyi.com/item/34-климатика-за-дома http://clima.lzyi.com/item/34-климатика-за-дома

Може би много биха казали, че има разлики в избора на климатик за дома и за офиса, но в най-общи линии такива различия не съществуват и именно тук ще потвърдим това. Като цяло всеки климатик изисква съобразяване с основни характеристики като мощност, брой тела, дизайн и марка. В случаи, че желаете нещо по-специфично, нестандартно или искате изцяло професионално мнение, то винаги може да се консултирате със специалисти и техници по поддръжка и монтаж на климатици. Те могат да дадат най-ясна насока съобразена с площта на помещенията на дома, изложението му възможността за монтаж на отделните тела на климатици. Последното е свързано и с проходимостта, както и с марката, модела и всичко останало около избрания климатик.

По отношение и монтажа на климатика не трябва да съществуват опасения с това, дали ще пречи на съседите. Най-новите и модерни климатици са произведено по съвременни технологии, които напълно изключват възможността да създават какъвто и да било шум от вън. В повечето фирми за климатици с поръчката на такъв, направо ще ви изпратя и техници по монтажа му.

В някои от представителните фирми предлагат дори първоначален оглед по време, на който се уточняват площите на помещението и разположение на телата. Взема се под внимание и етажността на жилището и т.н. Най-често за монтажа не се изискват допълнителни материали и консумативи, а ако това се налага за прекарване на повече кабели и тръби, то от фирмата за климатици осигуряват всичко.

В общи линии за собственика на дома остава само да се подготви с финансовата страна на нещата, както и с разчистване на помещенията за създаване на удобства на техниците, които ще монтират климатика.

Спазвайки стриктно инструкциите за експлоатация, на които и да сте избрали климатик гарантирано ще имате уюта, за който винаги сте мечтали и във вашия дом, а именно – топлина в студените дни и хлад през лятото.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Климатици Mon, 10 Mar 2014 22:35:19 +0000
Битовият климатик http://clima.lzyi.com/item/33-битовият-климатик http://clima.lzyi.com/item/33-битовият-климатик

Кои климатици наричаме битови, кога ги използваме, какво още трябва да знаем за тях. За тези и други въпроси избрахме настоящата тема.

Битов климатик е всеки, които се използва в ежедневието ни, у дома или в офиса. Той е винаги многофункционално устройство, на което можем да разчитаме, както в студа, така и в горещината. И като споменаваме мултифункционални машини нямаме в предвид техники, които изцяло са лишени от недостатъци. И те както всичко на този свят си има своите предимства и недостатъци. Климатиците притежават няколко главни функции и те са – охлаждане, затопляне и изсушаване. Често и при повечето модели от тях те са налични, наред с множество допълнителни възможности. Климатиците имат таймери за време, с които могат да се настроят часовите диапазони, в които климатика да работи, след, което да изключва, йон-генератор, икономичен или мощен режим и други. Всичко това налага и прецизност в пречистването на въздуха и т.н.

Всеки климатик налага известна нужда от грижа, профилактика и поддръжка. Многото климатици са свързани с филтри, които трябва да се подменят на определено време, те от своя страна са монтирани по въздушните пътища на устройството. За целта филтрите трябва да имат висока плътност, а това определя и степента на пречистване на въздуха. Всъщност това е и главният проблем, който пречи на преминаването на въздуха през блока, а това от своя страна може да доведе до проблеми в охлаждащата система.

Много често вместо плътни филтри за предпочитане са опростените форми, които са по-груби и служат за еднократна употреба. За тях и един път месечно почистване е напълно достатъчно, а то става лесно, чрез изпиране и подсушаване.

За хора, страдащи от здравословни проблеми, като астма, бронхит, алергии за предпочитане е да ползват йонизатор в допълнение, който да осигурява нужната доза свеж въздух. Климатиците за хора страдащи от изброените заболявания налагат по-чести профилактики и задължителни проветрявания на помещенията, като в допълнение въздухочислител.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Климатици Mon, 10 Mar 2014 22:34:48 +0000
Климатици или огъня да изберем в отоплителния сезон http://clima.lzyi.com/item/32-климатици-или-огъня-да-изберем-в-отоплителния-сезон http://clima.lzyi.com/item/32-климатици-или-огъня-да-изберем-в-отоплителния-сезон

Определено всеки си е задавал въпросът, какъв рационален, практичен и удобен метод да избере в разгара на отоплителният сезон и ако до сега не сте го направили, то може би е време да направите съпоставка между два много харесвани и предпочитани метода – климатик или камина. И двете решения за отопление на дома намират своето обяснение, имат своите предимства и недостатъци. Ето и по-важните от тях:

Климатик – определено с постоянно покачващите се цени на електричество, всеки би се ориентирал към по-икономичният вариант. Кой ли е той обаче, ще се запитаме тогава. При непрестанно покачване в цени ту на електроенергия, то на централно парно отопление, горивните камери са много пъти смятани за удачен вариант. Тяхната мощност варира в голям диапазон, но не бива да пренебрегваме и разнообразието, което предлага пазара за климатици. За разлика от камината или друго отоплително тяло на дърва, климатика загрява веднага и за кратки срокове затопля помещенията. Освен това е много по-чист и практичен вариант, а в домове, където няма твърде огромни помещения или етажи, то излиза и значително по-удобният и евтин метод за отопление. Инвестицията може да струва малко повече в началото, но с избора на правилен климатик, тя бързо възвръща направеният за нея разход.

Камина – по отношение мощността на горивна камера за отопление на дома трябва да имаме в предвид, че тя се колебае между 10 и 30 киловата, а освен това може да се комбинира. При нея за отоплението са нужни главно дърва или брикети, а едно зареждане с такива може да трае от 3 до 6 часа. В зависимост от начина на затваряне на множеството отвори, топлината може да се задържи в различна степен и за различно време. За разлика от климатика, при камината инвестицията не е само еднократна, а постоянна и се свързва с консумативи.

Със сигурност съществуват още множество неща, които могат да бъдат ползвани за сравнителна характеристика между климатици и камини, но главно на тези можем да се доверим в началото.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Климатици Mon, 10 Mar 2014 22:34:25 +0000
Сплит система или Инверторни климатици http://clima.lzyi.com/item/31-сплит-система-или-инверторни-климатици http://clima.lzyi.com/item/31-сплит-система-или-инверторни-климатици

Появата на инверторни климатици на пазара за отоплителни тела стана бум в Америка, а по-късно завладя и целия свят. Пазарът от климатици в САЩ, определено преобладава с прозоречни и канални климатици on/off.

Появата на новия закон нареждащ да се спре производството на този вид отоплителни тела ползващи вредния фреон R22, провокира откриване и създаване на модели с по-осъвременени технологии. С цел да бъдат избегнати всички разходи около глоби и данъци за всяко домакинство, което притежава вредните климатици, направиха така, че Инверторни климатици масово да се наложат на пазара.

От една страна не бива да се изключва и момента, в който този вид отопление леко изостана в резултат от опасността за глоба и риска за природата, който носеше в себе си, но от друга подтикна създателите на климатици да измислят по-свършени технологии.

Всичко това отваря път към пазара на климатици и разнообразни и модерни климатични системи от създателите на компании от Източния свят. Така и инверторните климатични технологии се превърнаха в енергоспестяващи.

Постепенно японските създатели на телата, които могат едновременно да топлят и охлаждат се наложиха и на северноамериканският пазара преди малко повече от 10 години. Днес всеки втори модел е енергоефективен, а това буди още по-големия интерес на болшинството.

Инверторни климатици от различни популярни по целия свят марки, представиха своите иновативни решения и още по-осезаемо завладяха светя. Сред тях са климатици Mitsubishi, Daikin, Sharp, Fujitsu, Panasonic, HITACHI и други.

Всяка от тях е лидер на пазара в създаването на инверторни климатици.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Климатици Mon, 10 Mar 2014 22:34:01 +0000
Няколко заблуди за климатика http://clima.lzyi.com/item/30-няколко-заблуди-за-климатика http://clima.lzyi.com/item/30-няколко-заблуди-за-климатика

Съществуват множество твърдения за съвременните климатици. Едни от тях са верни и намират поле за изява, но за други е странно, нетипично и дори объркващо, какво именно се случва.

Ето и някои от често срещаните:

  1. Инверторни климатици  са най-добрите – това твърдение до известна степен е вярно, но нека се има в предвид, че не само те могат да топлят. Същността на инверторен модел климатик е икономичният режим на работа и факта, че при падане на температурите минус 20 градуса те не спират процеса си на функциониране. Това е, за разлика от много други по-обикновени модели отоплителни тела. Инверторни климатици са с усъвършенствани системи и предлагат прецизен контрол и ниска консумация на електричество. Добре е и да се има в предвид, че тези видове са по-скъпи, но това не бива да притеснява крайния потребител, защото след известно време, те възстановяват разликата в цената, в резултат на направената икономия.
  2. Мултисплит системите са предпочитани за климатизираме на помещенията – и това твърдение не е съвсем вярно. Те са икономични, но не от гледна позиция на средства. Представляват система с едно външно и по няколко вътрешни тела, които са подходящи на места из сгради, където монтажа на няколко тела от вън е невъзможен. Разбира се, трябва да се обърне внимание и на конфигурациите, които във всички случаи са скъпи. Той ако се пести от монтажа, то за допълнителни тръби и тръбни пътища  не може да се правят компромиси.
  3. Външното тяло не трябва да е по-високо от  вътрешното – това твърдение също не е съвсем вярно. По монтажа на климатици има известни правила, но масленият трап, например не позволява компресорното масло да изтича към вътрешното тяло, това прави експлоатацията му дългосрочна и надеждна.
  4. Отопление с климатика е по-евтино – тук със сигурност можем да потвърдим, че е така. Още по-голяма ефективност от него ще има обаче, когато помещенията са добре изолирани от вън и по отношение на дограма.
  5. Климатика климатизира, чрез прехода на топъл и студен въздух от вън – това не е така. Климатикът работи с фреон, а той от своя страна циркулира в затворена система. Сплит системата не може да пренася въздух от улицата, но може да затопли или охлади въздуха в стаята.

Външното тяло  на климатика не замръзва, когато е под навес – това не е така, защото устройството на климатика пренасят енергия, но не я създава.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Климатици Mon, 10 Mar 2014 22:33:33 +0000