Климатици LZYI

Полезна информация за климатици BEKO.

Няколко заблуди за климатика

Съществуват множество твърдения за съвременните климатици. Едни от тях са верни и намират поле за изява, но за други е странно, нетипично и дори объркващо, какво именно се случва.

Ето и някои от често срещаните:

  1. Инверторни климатици  са най-добрите – това твърдение до известна степен е вярно, но нека се има в предвид, че не само те могат да топлят. Същността на инверторен модел климатик е икономичният режим на работа и факта, че при падане на температурите минус 20 градуса те не спират процеса си на функциониране. Това е, за разлика от много други по-обикновени модели отоплителни тела. Инверторни климатици са с усъвършенствани системи и предлагат прецизен контрол и ниска консумация на електричество. Добре е и да се има в предвид, че тези видове са по-скъпи, но това не бива да притеснява крайния потребител, защото след известно време, те възстановяват разликата в цената, в резултат на направената икономия.
  2. Мултисплит системите са предпочитани за климатизираме на помещенията – и това твърдение не е съвсем вярно. Те са икономични, но не от гледна позиция на средства. Представляват система с едно външно и по няколко вътрешни тела, които са подходящи на места из сгради, където монтажа на няколко тела от вън е невъзможен. Разбира се, трябва да се обърне внимание и на конфигурациите, които във всички случаи са скъпи. Той ако се пести от монтажа, то за допълнителни тръби и тръбни пътища  не може да се правят компромиси.
  3. Външното тяло не трябва да е по-високо от  вътрешното – това твърдение също не е съвсем вярно. По монтажа на климатици има известни правила, но масленият трап, например не позволява компресорното масло да изтича към вътрешното тяло, това прави експлоатацията му дългосрочна и надеждна.
  4. Отопление с климатика е по-евтино – тук със сигурност можем да потвърдим, че е така. Още по-голяма ефективност от него ще има обаче, когато помещенията са добре изолирани от вън и по отношение на дограма.
  5. Климатика климатизира, чрез прехода на топъл и студен въздух от вън – това не е така. Климатикът работи с фреон, а той от своя страна циркулира в затворена система. Сплит системата не може да пренася въздух от улицата, но може да затопли или охлади въздуха в стаята.

Външното тяло  на климатика не замръзва, когато е под навес – това не е така, защото устройството на климатика пренасят енергия, но не я създава.