Климатици LZYI

Полезна информация за климатици BEKO.

Климатици или огъня да изберем в отоплителния сезон

Определено всеки си е задавал въпросът, какъв рационален, практичен и удобен метод да избере в разгара на отоплителният сезон и ако до сега не сте го направили, то може би е време да направите съпоставка между два много харесвани и предпочитани метода – климатик или камина. И двете решения за отопление на дома намират своето обяснение, имат своите предимства и недостатъци. Ето и по-важните от тях:

Климатик – определено с постоянно покачващите се цени на електричество, всеки би се ориентирал към по-икономичният вариант. Кой ли е той обаче, ще се запитаме тогава. При непрестанно покачване в цени ту на електроенергия, то на централно парно отопление, горивните камери са много пъти смятани за удачен вариант. Тяхната мощност варира в голям диапазон, но не бива да пренебрегваме и разнообразието, което предлага пазара за климатици. За разлика от камината или друго отоплително тяло на дърва, климатика загрява веднага и за кратки срокове затопля помещенията. Освен това е много по-чист и практичен вариант, а в домове, където няма твърде огромни помещения или етажи, то излиза и значително по-удобният и евтин метод за отопление. Инвестицията може да струва малко повече в началото, но с избора на правилен климатик, тя бързо възвръща направеният за нея разход.

Камина – по отношение мощността на горивна камера за отопление на дома трябва да имаме в предвид, че тя се колебае между 10 и 30 киловата, а освен това може да се комбинира. При нея за отоплението са нужни главно дърва или брикети, а едно зареждане с такива може да трае от 3 до 6 часа. В зависимост от начина на затваряне на множеството отвори, топлината може да се задържи в различна степен и за различно време. За разлика от климатика, при камината инвестицията не е само еднократна, а постоянна и се свързва с консумативи.

Със сигурност съществуват още множество неща, които могат да бъдат ползвани за сравнителна характеристика между климатици и камини, но главно на тези можем да се доверим в началото.