Климатици LZYI

Полезна информация за климатици BEKO.

Битовият климатик

Кои климатици наричаме битови, кога ги използваме, какво още трябва да знаем за тях. За тези и други въпроси избрахме настоящата тема.

Битов климатик е всеки, които се използва в ежедневието ни, у дома или в офиса. Той е винаги многофункционално устройство, на което можем да разчитаме, както в студа, така и в горещината. И като споменаваме мултифункционални машини нямаме в предвид техники, които изцяло са лишени от недостатъци. И те както всичко на този свят си има своите предимства и недостатъци. Климатиците притежават няколко главни функции и те са – охлаждане, затопляне и изсушаване. Често и при повечето модели от тях те са налични, наред с множество допълнителни възможности. Климатиците имат таймери за време, с които могат да се настроят часовите диапазони, в които климатика да работи, след, което да изключва, йон-генератор, икономичен или мощен режим и други. Всичко това налага и прецизност в пречистването на въздуха и т.н.

Всеки климатик налага известна нужда от грижа, профилактика и поддръжка. Многото климатици са свързани с филтри, които трябва да се подменят на определено време, те от своя страна са монтирани по въздушните пътища на устройството. За целта филтрите трябва да имат висока плътност, а това определя и степента на пречистване на въздуха. Всъщност това е и главният проблем, който пречи на преминаването на въздуха през блока, а това от своя страна може да доведе до проблеми в охлаждащата система.

Много често вместо плътни филтри за предпочитане са опростените форми, които са по-груби и служат за еднократна употреба. За тях и един път месечно почистване е напълно достатъчно, а то става лесно, чрез изпиране и подсушаване.

За хора, страдащи от здравословни проблеми, като астма, бронхит, алергии за предпочитане е да ползват йонизатор в допълнение, който да осигурява нужната доза свеж въздух. Климатиците за хора страдащи от изброените заболявания налагат по-чести профилактики и задължителни проветрявания на помещенията, като в допълнение въздухочислител.